top of page

fase 2

lær om grundvand, drikkevand og spildevand

For at I kan lave en udstilling om drikkevand, skal I sætte jer ind i vandets kredsløb på kloden, hvordan man producerer rent drikkevand, og hvordan man renser alt det vand, vi har brugt. I skal også danne jer et overblik over de historiske elementer, som også kan indgå i udstillingen. Det er dog først senere, I skal beslutte jer endeligt for, hvad der helt konkret skal med i jeres udstilling. Før I går videre, skal i svare på spørgsmålene herunder. I kan hente hjælp på opslagstavlen. 

       

  • Hvordan dannes grundvandet?

  • Hvad er kriterierne for godt grundvand?

  • Hvordan testes grundvandskvaliteten?

  • Hvad er fremtiden for grundvandet?

  • Hvordan producerer man rent drikkevand i dag?

  • Hvad er drikkevandforsyningens størrelse – løber vi tør for vand? 

  • Hvordan producerede man rent drikkevand før i tiden?  

  • Hvordan renser man alt det spildevand, vi leder ud, og hvad sker der med spildevandet

OPSLAGSTAVLEN

VAndets kredsløb

De sidste tre milliarder år har vi haft den samme mængde vand på jorden. Det vand, der er på jorden nu, er altså det samme vand som på dinosaurernes tid. Man kan sige, at vi låner det vand, vi bruger. Vi borer brønde, pumper vandet op, bruger det, renser det og sender det tilbage til vandets kredsløb.

sådan dannes grundvandet

Regnvand siver gennem jorden og samles i underjordiske søer i det, vi kalder grundvandsmagasiner. Vandet bliver renset af jordlagene på vej ned, medmindre jorden er forurenet. Læs mere om grundvandet på Vandetsvej.dk

sådan producerer man rent drikkevand 

Skærmbillede 2020-01-22 kl. 11.34.21.png

Vandet pumpes op fra undergrunden, hvorefter det iltes for bl.a. at fjerne svovlbrinte, der giver vandet en dårlig smag. Herefter bliver vandet filtreret for at fjerne jern og mangan. Inden det rene drikkevand forlader vandværket, belyses det med UV-lys, der dræber eventuelle mikroorganismer. Til sidst sendes vandet ud til forbrugerne gennem et stort net af vandledninger. Læs om hele processen på Vandcenter.dk

Sådan bliver spildevandet renset

Alt det spildevand, vi leder ud, bliver renset, så det kan sendes ud og blive en del af vandets kredsløb igen. Læs mere om renseanlæg. 

VandCenter Syd er et af Danmarks ældste vandselskaber. Læs mere om vandcentrets historie eller klik på bogen og læs om vandforsyningen i Odense gennem 150 år. 

Klik på bogen og læs om vandforsyningen i Odense gennem 150 år.

historiske elementer der kan indgå i jeres udstilling

To_mænd_arbejder_på_at_bygge_højdebehold
vand springer fra grundvandsboring i Ode

I kan vælge at bruge historiske fotos i jeres udstilling, som dette foto fra 1938 (tv.) , hvor der arbejdes på at bygge en højdebeholder for at sikre vandtrykket, der skal lede vandet ud til forbrugerne. Eller vand, der springer fra en grundvandsboring i Odense i 1939 (th.) Find flere historiske fotos i bogen til højre, hvor I kan læse en masse om, hvordan man tidligere fik rent drikkevand.

IMG_0100.jpg
Gammelt_vandrør_af_træ.jpg
Uddrag fra historisk bog om Odenses vand
Udstilling_af_forskellige_vandrør_gennem

I har mulighed for at tage nogle historiske genstande med i jeres udstilling og fx lave en eller flere udstillingsposter, hvor genstandene indgår. Herover ser I eksempler på, hvordan vandrør og stikledninger har ændret sig gennem tiden. 

IMG_0207.JPG

Eksempler på tre generationer af vandmålere; fra 1915, 1947 og 2007.

IMG_0383.JPG
IMG_0384.JPG

I gamle dage noterede man månedens vandforbrug ned i en bog. I dag foregår det hele digitalt. 

bottom of page